viernes, 14 de diciembre de 2012

Eventos: Exposició "Hots de tarongers" al Jardí Botànic fins el 19 de març



VISIONS CULTURALS D'UN PAISATGE

DEL 12 DE DESEMBRE DE 2012 AL 19 DE MARÇ DE 2013. SALA D'EXPOSICIONS
ENTRADA GRATUÏTA
Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14h i de 16 a 20h. Dissabtes i diumenges fins a les 18h.
El Botànic acull “Horts de Tarongers. Visions culturals d’un paisatge” una mostra organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València sota la direcció del comissari Adrià Besó, i en col·laboració amb el Jardí Botànic, la Fundació General de la UV i l’Ajuntament de València.
L’exposició ens acosta a la visió idealitzada de l’hort de tarongers i el seu paisatge citrícola, que va caracteritzar l’època daurada del cultiu al nostre territori (1880-1930), mitjançant diferents manifestacions artístiques com la fotografia, la literatura i el cinema.
El taronger sempre ha estat un arbre de jardí molt apreciat per les seues qualitats estètiques, de fet en la tradició cultural valenciana els conceptes d’hort i jardí estan íntimament relacionats. A la fi del segle XVIII van començar en els cercles il·lustrats les primeres experiències del cultiu del taronger amb una finalitat comercial, als nuclis de la Ribera i de la Plana de Castelló, fins que a mitjan segle XIX es donaren les condicions que afavoriren l’exportació de la producció als països europeus.
Però va ser a partir de 1880 i fins a la dècada dels anys trenta del segle XX quan el taronger es va estendre de manera generalitzada per tota la franja litoral compresa entre la Plana de Castelló i la Safor. Les qualitats estètiques del taronger com a arbre de jardí es van estendre a tot un paisatge que es va cultivar de forma acurada, gràcies als importants beneficis econòmics que generava. Una important expansió agrària que va rebre l’especial atenció d'escriptors, pintors, fotògrafs i productors de cinema, transmetent uns valors que seran assimilats pels diferents estrats de la societat.
La mostra, s’estructura en cinc àmbits, L’hort de tarongers, Visions panoràmiques, El paisatge viscut, La realitat actual i Mirant cap al futur, encapçalats pel documental “Horts de tarongers. La formació del verger valencià”. Fins al 19 de març.

No hay comentarios:

Publicar un comentario